OTUS is synoniem voor comfortabele slaap en culinair genot.
EV–Point laadpaal
OTUS beschikt over een EV–Point laadpunt.
Zo wensen we ons cliënteel de mogelijkheid te bieden om hun elektrische wagen op te laden tijdens hun maaltijd of tijdens overnachting.
Hotel-Restaurant OTUS is hiermee klaar voor toekomst.
Meer informatie kan u vinden op de website van EV–point.

Ontwerp & Architectuur

We lieten het gebouw zo ontwerpen dat een zo groot mogelijk bruikbaar volume gecreëerd werd met een zo klein mogelijke buitenoppervlakte. Compact, dus: weinig hoeken en kanten om warmteverliezen te beperken.
Tevens werd het gebouw verdeeld in verschillende temperatuurszones en kozen we voor materialen zoals natuursteen, met een goede warmte inertie.
Door hiermee rekening te houden, maken we maximaal gebruik van passieve zonne–energie. Dit is de energie die de zon (ook ‘s winters) in het gebouw binnenbrengt.
Met de wetenschap dat men met een goede isolatie wel degelijk bespaart op de energierekening, opteerden we voor een optimale isolatie.
We kozen voor hoogrendementsglas (het glas heeft een U–waarde van 1,1) en thermisch onderbroken profielen in alu.
De muren werden voorzien van 6 cm dikke PU–platen. De isolatie voor het hoofddak is 15 cm dik en bestaat uit rotswol. In de vloeren gebruikten wij 10cm isolerende mortel.
De keerzijde van isoleren is ventileren. Het studiebureau HVAC opteerde voor een mechanische ventilatie met 95% warmteterugwinning en ventilatoren van een nieuwe, uiterst zuinige generatie. Kamer per kamer wordt op een snelle en energiezuinige manier opgewarmd en dit enkel op het ogenblik dat we er warmte nodig hebben.
De voornaamste regel op het gebied van energiezuinige verlichting is: zoveel mogelijk daglicht in alle ruimtes laten binnenschijnen. We maken uitsluitend gebruik van armaturen geschikt voor spaarlampen, in combinatie met LED–verlichting. Licht blijft nooit branden in ongebruikte ruimtes, dankzij automatische schakeling.
Hernieuwbare energiebronnen
Zelfs als we zuinig te werk gaan, blijft onze vraag naar energie en elektriciteit aanzienlijk. Daarom kozen we voor de eigen productie van ‘hernieuwbare elektriciteit’, en warm water.
In samenwerking met de ‘Group SOLAR‘ is gezorgd voor een complete zonne–energie–installatie: zowel elektrische als thermische energie wordt gewonnen.


Zonnepanelen
Door gebruik te maken van fotovoltaïsche panelen (zonnepanelen) kunnen we op een milieuvriendelijke manier zelf elektriciteit opwekken. Op zonnige dagen kan dit netgekoppeld systeem meer leveren dan nodig voor het dagelijkse elektriciteitsverbruik. Er stroomt dan elektriciteit naar het net.
We opteerden ervoor om het gehele zuidelijk gerichte dakvolume te benutten. Hierdoor moet nagenoeg de helft van het te verwachten verbruik in de hotelkamers kunnen worden gecompenseerd.
Zonneboiler
Met de geïnstalleerde zonneboilers kunnen we op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van de gratis zonnewarmte. In casu zal tussen maart en oktober het water opgewarmd worden tot temperaturen tussen 40°C en 80°C. In de winterperiode worden toch nog temperaturen behaald tot 40°C.
De gebruikte zonnecollector bevat gewoon leidingwater dat door het zonlicht wordt verwarmd.
Waterbesparende technieken & toestellen
Kan via eenvoudige technieken. We kozen uitdrukkelijk voor waterbesparende kranen, toiletten en douchekoppen, en voor het gebruik van regenwater voor toiletspoeling.
We opteerden voor het gebruik van ´halfverharde´ oppervlakken in plaats van volledig verharde. Daarmee bedoelen we dat we, in plaats van beton of asfalt, kozen voor waterdoorlatende klinkers en dolomiet. Op deze manier laten we regenwater infiltreren in de bodem.